• 09:00 - 17:00
 • 0662 487 835
 • Kapcsolat

  BOSZNIA-HERCEGOVINA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGEI

  JAJCE – PLIVA TAVI VÍZIMALMOK – BOSNYÁK PIRAMISOK – NERETVA-KANYON – BLAGAJ, DERVIS KOLOSTOR – KONJIC – MOSZTÁR – SZARAJEVÓ
  UTAZÁS: légkondicionált luxusautóbusszal
  Szállás: 3 csillagos szállodában, 2-3 ágyas, fürdőszobás szobákban
  Ellátás: reggeli – fakultatív vacsora igényelhető

  Program:

  1. nap: Szeged – Jajce-i vízesés és vár – Pliva tavi vízimalmok 

  Programunk első állomása Jajce, a középkori bosnyák királyok központja. A város több, mint 20 méter magas vízeséséről világhírű, mely a Pliva-tó és az Orbász folyó találkozásánál zúg alá. A vízesést Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette. A jajcei vízesés a világ egyik legszebb vízesése. A vízesés megcsodálását követően a város központjában álló várat tekinti meg csoportunk. Az erődként emelt vár a XV. században épült. Jajcei látogatásunkat a katakombák felfedezésével folytatjuk. A régészeti ritkaság a XV. századból származó bogumil sírkamra, amit Hrovje Vukcic várúr építtetett családja számára. Jól felismerhetőek a falakba vájt sírhelyek. Innen a Jajcéhoz közeli Pliva tavak közötti mésztufa-gáton épült húsz régi vízimalom megtekintése következik. Ezeket a vízimalmokat egykoron őrlésre és sajtolásra használták. Az 1980-as években a megmaradt malmokat összegyűjtötték, felújították és ma igazi turisztikai látványosságok. Szállás: Szarajevó 

  2. nap: Bosnyák piramisok – Konjic – Blagaj, Derviskolostor – Mosztár

  A reggelit követően utazás Bosznia-Hercegovina fővárosához, Szarajevóhoz közeli Visoko város melletti, 2005 óta folytatott régészeti feltárásokhoz, a sokat vitatott boszniai piramisokhoz. A munkálatokat kezdeményező és vezető Semir Osmanagic feltételezése szerint megtalálták Európa legrégebbi és legnagyobb piramisait. Geofizikai felmérések alapján ma már kilenc piramisalakzatot különböztetnek meg. Ebből ötnek neve is van: a Nap, a Hold, a Sárkány, a Szeretet, valamint a Földanya temploma. A közvéleményt egyelőre megosztja a furcsa felfedezés. Ennek ellenére évente sok százezer turista érkezik a világ minden részéről az ásatásokhoz. Megtekintjük a Hold piramis feltárását, és bejárjuk a rejtélyes alagút feltárt szakaszát. Következő úticélunk a festői szépségű, a Neretva-kanyon partján fekvő hangulatos város, Konjic, amely 4000 éves múltre tekint vissza. Az egyik legszebb város Bosznia-Hercegovinába, amely mindenkinek tetszeni fog. Konjic települése rendelkezik a legjobb megmaradt oszmán híddal! Továbbutazás a Neretva-kanyonon át, Mosztárhoz közeli Buna folyó forrásához Blagajba, amelynek másik híres nevezetessége a bektasi dervisek kolostora. Ezen a napon még a pazar fekvésű Velez, a Cabukja és a Hum hegyek által közrezárt völgykatlanba épült Mosztár nevezetességeivel ismerkedünk. Először Kajtaz házát keressük fel, az egész ház tradícionális módon van berendezve. A magas falakkal körülvett Kajtaz-ház a ma álló legidősebb épület Mosztárban. Ezt követően Bosznia-Hercegovina leghíresebb műemlékét, az Öreg-hidat csodálhatjuk meg, melynek lerombolása a délszláv-háború, újbóli felépítése pedig a béke szimbólumává vált. A hidat 1566-ban kezdte építeni a török Hajrudin mester és 1575-re készült el. Az egynyílású, 20 méter magas híd nemcsak a múltban számított mérnöki csodának, a mai napig a világ legnagyobb sugarú, kőből készült boltíve. Az UNESCO Világörökség része. Szabadidőben a keleties hangulatot árasztó bazárban vásárlási lehetőség. Szállás: Mosztár 

  3. nap: Szarajevó – Szeged

  A reggeli elfogyasztása után indulunk a Neretva-kanyonon át Bosznia-Hercegovina fővárosába Szarajevóba, amelynek szépségét és hihetetlen sokszínűségét nehéz szavakba önteni. A város az ország közepén, az 1500-1700 méter magas hegyekkel övezett Miljačka völgyében fekszik. Városnézésünket a Gazi Husrev bég dzsámi megtekintésével kezdjük. Husrev bég neve a török Szarajevó szempontjából legalább olyan előkelő csengésű, mint Firenzében a Medicieké. A dzsámi az egész balkán legnagyobb és legpompásabb muzulmán imaháza. A templom melletti türbében van Gazi Husrev bég sírja, és itt őrzik Mohamed próféta szakállának egy darabját szent relikviaként. Megtekintjük a minden muzulmán város elengedhetetlen kellékét a XVII. századi Óratornyot, majd a katolikusok legnagyobb szarajevói templomát, a Martiča téren álló gyönyörű katedrálist. Ezt követően történelmi helyszínre érkezünk, a Latin hídnál az 1914. június 28-án történt Ferenc Ferdinánd főherceg és felesége elleni merénylet helyszínét tudjuk lefényképezni. Tovább haladva a Miljačka folyó rakpartján, a gyönyörű sárga-piros festésű ál-mór stílusú, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült Városházát láthatjuk. Szabadidőben felfedezhetjük a szűk, sikátorszerű üzletutcák labirintusát. Kora délután hazautazás, Szegedre érkezés a késő esti órákban.

  Indulás: Szeged, Rókusi krt-i Tesco Áruház parkolójából 04:00 órakor.
  RÉSZVÉTELI DÍJ: 63.800,-Ft/fő
  Csoporthoz csatlakozás: Mórahalom – Ásotthalom – Baja
  Lefoglalom
  pentagon bőrönd
  KIRÁNDULÁSOK

  Programkínálatunk tartalmaz egynapos belföldi és külföldi utakat is, melyekben többek között megismerkedhetünk Magyarországgal, mesélni fog nekünk a Bécsi-erdő is, csodaszép semmeringi élményekben lesz részünk, valamint ellátogatunk Pozsonyba, a koronázó városba is!

  Tovább
  pentagon kedvezmény
  KULTURÁLIS KÖRUTAZÁSOK

  Kétségkívül ezek az utak azok, melyek legtöbbet hozzátehetnek az iskolában tanultakhoz, legyen szó akár történelemről vagy irodalomról. Egy-egy ilyen körutazásunk során megelevenednek a tankönyvek képei. Ismerje meg 2023. évi körutazásainkat, melyek közt vannak 2-3 napos illetve több napos körutazások is.

  Tovább
  pentagon naptár
  Üdülések

  Ön hol nyaralna legszívesebben? Horvátországban, az olasz vagy török riviérán, akár a szépség szigetén, Korzikán? Nézzen bele kínálatunkba, foglalja le és élvezze álmai nyaralását!

  Tovább
  pentagon bőrönd
  SZÍNHÁZ ÉS KONCERT

  Színházi programok szegedi indulással! Irodánk rendszeresen szervez az ország legjelentősebb kulturális programjaira kirándulásokat. Aktuális színházi programajánlatunkat nyomon követheti weboldalunkon is, érdeklődhet telefonon, vagy e-mailben, de szeretettel várjuk Önt irodánkban is!

  Tovább
  pentagon kedvezmény
  KEDVEZMÉNYEK

  Előfoglalási-, törzsutas-, gyermekkedvezménnyel és szuper nászutas kedvezményekkel várunk minden kedves utazni vágyót, de amennyiben úgy dönt, hogy nagyobb csoporttal utazik, úgy csoportos kedvezményben részesül!

  Tovább
  pentagon naptár
  Foglalás

  Foglalja le utazását, teljes körű online ügyintézéssel!

  Tovább